Persoonlijke Coaching

PERSOONLIJKE COACHING

EEN SPIEGEL VOORGEHOUDEN KRIJGEN

De huidige crisis laat ons zien dat er een enorm pakket is dat vraagt om een reset. Niet voor niets is het thema van het World Economic Forum 2021 The Great Reset. Ieder van ons zal zichzelf een spiegel moeten voorhouden.

 • Ga ik door zoals ik altijd heb gedaan met dezelfde resultaten die ik altijd al kreeg?

 • Klopt het voor mij nog, of wil ik het anders?

 • En als ik het anders wil, hoe doe ik dat dan?

INHOUD

Nu vertragen om straks te versnellen

Iets resetten kost tijd en aandacht. Vóór de corona-crisis hadden velen van ons moeite om de mentale rust te vinden om te vertragen, te reflecteren en te experimenteren met nieuw gedrag. Wellicht gaat dat nu beter. Dan is het wel zo prettig als iemand met je meekijkt en je op een spoor zet waar je zelf nog niet aan had gedacht.

Ben ik de juiste coach voor jou?

Je eerste uitdaging is een goede match met de juiste coach. Iemand die een soortgelijke ontwikkeling heeft doorgemaakt als waar jij nu in zit. Die de werkprocessen en de belangen in jouw speelveld kent. Die jouw leerdoelen plaatst binnen de context van jouw dagelijkse praktijk. En die de dynamiek in je strategische adviesproject, team of organisatie aanvoelt.

Voorbeelden van eerdere begeleidingsvragen:

 • De rollen en belangen in mijn speelveld zijn niet helder. Ik laat te veel op me afkomen. Hoe kan ik verwachtingen van stakeholders effectief managen en proactief sturen in kritische situaties?

 • Onder druk reageer ik defensief op feedback. Hoe blijf ik open in een zakelijk gesprek?

 • In mijn team zitten mensen met verschillende karakters. Er wordt veel geklaagd. Hoe ga ik op een emotioneel en sociaal intelligente manier om met hun frustraties?

 • Er is een conflict ontstaan tussen één van mijn directieteamleden en een afdelingsmanager met een sleutelfunctie in het bedrijf. Zorg ervoor dat de vastgelopen samenwerking weer in flow komt.

 • Uit het laatste medewerker onderzoek blijkt dat men ontevreden is over het werkklimaat in de teams. Ik voel mij als lid van het managementteam verantwoordelijk om de dynamiek op de werkvloer te verhogen. Hoe pak ik de onderstroom in de organisatie aan?

DOELGROEP

Elke strategisch adviseur, teamleider, afdelingshoofd, directielid of verandermanager, die behoefte heeft aan ondersteuning of sparring in zijn of haar werk.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Duur

Basistraject van 4 face-to-face coachgesprekken van 1,5 uur.

Locatie

Deventer, Erve Groot Baltink. Of op jouw werklocatie.

Investering

€ 1.365,- (ex. btw).

Wat krijg je voor deze investering?

1. Persoonlijke intake

Online intakeformulier om je persoonlijke leerwensen aan te geven.
Persoonlijk interview van 1 uur met de coach om te bepalen of er een match is. Mocht dat niet het geval zijn, kan je de aanmelding kosteloos annuleren.

2. Online toolbox

Content in de cloud: overzichtelijke sheets met links naar inspirerende TED Talks en YouTube’s, informatieve achtergrondartikelen, handige checklists en zelf in te vullen formats.

3. Personal Balanced Scorecard

Een handige tool om je progressie in persoonlijk leiderschap en work/life balance te monitoren.

4. Korting op de Workhop Opstellingen

Soms is het nodig om een dieperliggend thema te onderzoeken in een opstelling. Wanneer je bij mij in coaching bent, krijg je 15% korting op de Workshop Opstellingen Sturen vanuit het Geheel.

5. Evaluatie

2 evaluatiegesprekken van 0,5 uur per (beeld)telefoon met je leidinggevende (tenzij jij dat niet wenst).

MIJN AANPAK

In je persoonlijk coachtraject ga je door 3 fasen:
1. Intake
2. Kerntraject
3. Evaluatie

Intakeformulier en persoonlijk interview

Je start met het invullen van het intakeformulier. Binnen twee weken heb je een persoonlijk interview. Dat doen we op jouw werklocatie.
In het interview breng je je huidige situatie en belangrijkste leervragen in kaart. Je kiest drie doelen waaraan je wil werken en we bepalen de kritische succesfactoren voor het traject. Je onderzoekt of er een klik is met mij als jouw coach. En ik bekijk of ik de juiste professional ben om jou te begeleiden. Als die match er is, stemmen we wederzijdse verwachtingen af en maken heldere werkafspraken.

Startgesprek met opdrachtgever

Er kunnen gegronde redenen zijn om je leerdoelen te toetsen bij je leidinggevende in een zogenaamd startgesprek. Je kunt hem of haar vragen om extra coaching-on-the-job.

Kerntraject

Het kerntraject bestaat uit 4 coaching sessies van 1,5 uur, met tussenperiodes van 2 tot 4 weken. Bij voorkeur volgen we een zekere structuur tijdens de sessies:

 • Terugblik: delen van ‘best practices’.

 • Formuleren van de werkvraag en doel voor de sessie.

 • Onderzoek van de werkvraag op essentiële aspecten.

 • Opties om gewenste situatie te realiseren.

 • Belemmeringen en hulpbronnen.

 • Samenvatting en actieplanning.

Ook bij een vrijere gespreksagenda, ga je weg met concrete acties waar je direct mee aan de slag kunt.

Persoonlijke coaching

Wie zichzelf kent, kent de wereld.

Van buiten naar binnen. En van binnen naar buiten

Afhankelijk van wat bij jou past, werk je van buiten naar binnen. Dus omgeving – gedrag – overtuigingen – identiteit – zingeving. Je eindigt steeds met de vertaling van inzichten naar concreet gedrag naar buiten. Bijvoorbeeld door een praktijkopdracht of persoonlijk leerexperiment.

En verder:

 • Jij bepaalt hoe diep je gaat. Onnodig psychologiseren laten we achterwege (tenzij je daar juist voor komt).

 • Om een andere stijl van beïnvloeden uit te proberen, kun je oefenen in een rollenspel. De casus maken we ter plekke.

 • Om de dynamiek in je team helder te krijgen doen we een tafelopstelling. Of we werken met vloerankers in de ruimte als dat past.

Evaluatie

Als je je leidinggevende bij het traject betrokken hebt, evalueren we je vooruitgang op twee momenten: halverwege en aan het einde. We doen dat met zijn drieën in een (beeld)telefoongesprek van een half uur.

Follow up na basistraject

Doorgaans zijn 4 coachgesprekken voldoende om je leerdoelen te halen. Als je meer tijd nodig hebt, doen we nog eens 4 sessies extra. Het hele traject bestaat uit niet meer dan 8 bijeenkomsten. Met deze korte duur haal je zoveel mogelijk rendement uit elke sessie, omdat we het tempo hooghouden.

ASSESSMENT

Een incompany training of persoonlijk coachtraject kan ook starten met een 360 graden feedback meting. Die geeft direct inzicht in je huidige gedragingen en je ontwikkelpotentieel. In samenwerking met bureau Tornak, bied ik de volgende instrumenten aan:

Vertrouwelijkheid en psychologische veiligheid

Uiteraard doe ik als coach pas mededelingen aan je leidinggevende over jouw vooruitgang na jouw uitdrukkelijke toestemming. Ook als ik in de wandelgangen op jouw werklocatie door wie dan ook ‘toevallig’ wordt aangesproken over jouw functioneren of over jouw geschiktheid voor een bepaalde functie, verwijs ik hem of haar vriendelijk doch beslist door naar jou.

NOBCO coach

Als professioneel coach ben ik aangesloten bij de NOBCO. In de uitvoering van mijn werk houd ik mij aan de Internationale Ethische Code zoals die door deze organisatie is opgesteld.

ERVARINGEN

Aanvoelen

Je voelde de dynamiek in mijn omgeving goed aan. Je hebt oog voor het geheel, maar ook voor het individu. Je hebt mij in mijn kracht gezet. Dank voor je kennis, openheid en ruimte.
Marloes

Emotioneel veilig

Cees Jan creëert openheid en veiligheid. Hij is scherp in zijn feedback, maar toch niet aanvallend. Dit basisprogramma met hem als coach kan ik van harte aanbevelen
Team coördinator

Sluit aan op werkpraktijk

Dit programma heeft mij zeer veel inzichten gegeven waar ik in de praktijk écht wat mee kan. Cees Jan komt enorm goed tot de kern, zowel inhoudelijk als persoonlijk. Hij verstaat de kunst van het aansluiten op mijn werkpraktijk.
Frank

Verdieping op zelfreflectie

Cees Jan beschikt over een enorme expertise en mensenkennis. Hij spreekt die aan om aan de hand van herkenbare praktijkvoorbeelden zijn kennis met enthousiasme te delen, maar vooral ook om mij in mijn persoonlijke ontwikkeling te stimuleren. De praktische ingang die hij kiest om mij te superviseren, heeft mij enorm geïnspireerd om de zelfreflectie op mijn leidinggevende capaciteiten te verdiepen.
Locatiemanager van een medisch centrum

Inspirerend

Cees Jan begeleidt een intervisie op een manier die mij inspireert. Ik ervaar uitdaging en reageer vlotter dan gewend. Heb een minder afwachtende houding dan ik gewend ben. Voel me op mijn gemak.
Theo

Delen via